χωριάτικη τρίγωνη τυρόπιτα




Περιγραφή: χωριάτικη τρίγωνη τυρόπιτα.

Βάρος: 1500gr.

Τιμή / Συσκευασία: 2,49/7 τμχ. ανά πίτα.









Προτεινόμενη συνταγή



Τι χρειαζόμαστε:


Για το φύλλο:

  • 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου


Για τη γέμιση:

  • 500 ml γάλα ή νερό
  • 250 γρ ρυζάλευρο ή αλεσμένο ρύζι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 500 γρ φέτα
  • 500 γρ μυζήθρα νωπή
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά


Για την επάλειψη:


  • 1 αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο


Πώς το κάνουμε:

Ανακατεύουμε σε μπολ (ή στο μίξερ) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει πλέον στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστά και αλείφουμε με τη μιση μαργαρίνη. 

Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό κι έπειτα το διπλώνουμε στα 3 κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το ρυζάλευρο και το αλάτι μέχρι να δέσουν, περίπου 8΄-10΄. 

Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά και τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά. 

Μπορούμε να αρωματίσουμε με μοσχοκάρυδο ή πάπρικα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πολύ λεπτό, το απλώνουμε σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό ταψί, με τις άκρες να περισσεύουν.

Αδειάζουμε τη γέμιση και μετά ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, καλύπτοντας την πίτα. 

Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες, χωρίς να της τυλίξουμε, απλώς ρίχνουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην πίτα. Την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.

Τέλος, χτυπάμε το αυγό με το λάδι και αλείφουμε την τυρόπιτα. Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40΄ στην κάτω αντίσταση και 40΄ στις πάνω και κάτω αντιστάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου